Każdy, kto kupuje wyciskarkę chciałby, żeby pracowała ona jak najlepiej i dokładnie wyciskała sok z owoców i warzyw. Zdecydowanie na rynku chwali się wyciskarki poziome, aczkolwiek czy rzeczywiście ma to uzasadnienie w rzeczywistości?

Skuteczniejsze wyciskanie

To jedna z najważniejszych zalet takich wyciskarek. Pracują one na wolnych obrotach, a działanie oparte jest na specjalnym wałku ślimakowym, który skutecznie miażdży owoce i warzywa. Co więcej, bardzo dobrze radzi sobie z wyciskaniem soku z warzyw liściastych, z czym np. wyciskarki pionowe mają już całkiem spore problemy, żeby zrobić to wystarczająco dokładnie.

Na uwagę zasługuje fakt, że podczas wyciskania nie jest wydzielane ciepło, więc tym samym sok zachowuje swoje wszystkie właściwości zdrowotne i witaminy, które np. w sokowirówkach są niszczone. Sok wtedy jest też zdecydowanie bardziej napowietrzony, a to również nie jest pożądany efekt. W wyciskarkach ślimakowych taki problem znika.

Łatwość obsługi

Jeśli chodzi o mycie klasycznych wyciskarek poziomych z jednym ślimakiem, to jest to niezwykle prosta i szybka czynność. W przypadku takich z dwoma ślimakami mamy co prawda lepszy i dokładniej wyciśnięty sok, ale i jednocześnie więcej mycia.

Poziome wyciskarki mogą Ci również zaoferować takie możliwości jak mielenie orzechów na masło orzechowe, wyciskanie oleju, czy robienie makaronu. Czyli kupujesz wyciskarkę, ale jednocześnie dostajesz do dyspozycji kilka różnych urządzeń.